Helium > Helium Museum > Helium Museum 2023 > Press ReleaseHELIUM/MUSEUM!

Bunker Loodmansduin, Den Hoorn, Texel

Zomer 2023

Werk: Rutger de Vries


OVER ONS: HELIUM TEXEL

Net als hun leeftijdsgenoten aan de overkant, halen Texelse jongeren voornamelijk informatie uit sociale media. Maar het aanbod van fysieke sociale en culturele activiteiten op Texel zelf is nogal beperkt. Daarom besloot een groep jongeren vorig jaar om actie te ondernemen en de Stichting Helium Texel op te richten. Deze stichting, vernoemd naar Professor Keesom van Texel, een sleutelfiguur bij het gebruik van Helium, zet zich in om hier verandering in te brengen.

HELIUM MUSEUM: BRUG TUSSEN TEXEL EN HEDENDAAGSE KUNST

Een van de meest aansprekende projecten omvat de transformatie van de historische bunker Loodmansduin tot een Mini-Museum. Deze bunker, gelegen bovenop de mooiste en hoogste duinen op Texel, zal in samenwerking met het Nationaal Park Duinen van Texel en Staatsbosbeheer worden omgetoverd tot een canvas voor exposities van zowel opkomende als gevestigde kunstenaars die deze jongeren inspireren en aanspreken.Nationaal Park Duinen van Texel.


Bunker Loodmansduin, Den Hoorn, Texel


BUNKER LOODMANSDUIN

Hoewel de bunker beperkte ruimte biedt (ongeveer 50m2 verdeeld over 4 kamers), is de ambitie van het Helium Museum allesbehalve beperkt. Het Helium Museum heeft de handen uit de mouwen gestoken en heeft de kunstenaars die hen inspireren benaderd om na te denken over hun eigen tentoonstelling in de bunker. En wat blijkt, de meeste kunstenaars vinden zowel de locatie als het initiatief buitengewoon en zijn enthousiast om eraan deel te nemen. Voor de zomereditie van het Helium Museum werken drie kunstenaars mee met een uiteenlopend aanbod. De reeks wordt geopend door installatie-kunstenaar Rutger de Vries, die schilderijen en een zandkunstwerk tentoonstelt. Vervolgens presenteert Olga Federova haar creaties in de tweede editie, waaronder met AI-foto's en video's. Als laatste brengt illustrator Sasa Ostoja zijn kleurrijke tekeningen van dieren tot leven in de bunker.

RUTGER DE VRIES

24-27 AUGUSTUS 2023

Rutger de Vries maakt grote schilderijen en installaties die verschillende stijlen hebben, sommige zijn strak en geometrisch, terwijl andere meer organisch en uitwaaierend zijn. Hij experimenteert met nieuwe manieren van schilderen en gebruikt daarbij gereedschappen, zoals machines en apparaten die hij zelf heeft ontwikkeld. Naast traditionele technieken, maakt hij ook gebruik van onconventionele materialen zoals spuitverf, verfbommen en bijtende ets chemicaliën.  http://rutgerdevries.net


Helium Curatoren: Veerle van der Geest en Raven van Overmeeren.


Rutger de Vries


Werk: Rutger de Vries


Werk: Rutger de Vries


OLGA FEDOROVA

7-10 SEPTEMBER 2023

Olga Fedorova (RU, 1980) werkt op de grens tussen fotografie, schilderkunst, digitale beeldvorming en installaties. Met behulp van driedimensionale software en AI, maakt Fedorova vormen die lijken op kant-en-klare modellen van ruimtes en landschappen, die opvallen door een aseptische, klinische steriliteit en afstandelijke, onpersoonlijke sfeer. De beelden van Fedorova, met hun surrealistische, dystopische presentatie, roepen ongemakkelijke, droomachtige toestanden op die zowel bekend als buitenaards, geruststellend en verontrustend aanvoelen.

https://www.instagram.com/olgamikhfedorova/

Helium Curatoren: Luna Boer & Lisanne VersluisOlga Federova

Werk: Olga Federova

SASA OSTOJA

21-24 SEPTEMBER 2023

Saša Ostoja ontwikkelde een kenmerkende, kenmerkende stijl van naïef getekende dierenpersonages in humoristische, gevaarlijke of ongemakkelijke situaties. Vaak met onverwachte donkere ondertonen. Hij is intussen een succesvolle illustrator met uiteen lopende opdrachtgevers. Zijn kleurrijke fantasie dieren zijn ook terug te vinden op bierflesjes, outfits en als tatoeages.

http://www.sasaostoja.com


Helium Curatoren: Rosa van Elteren en Cato van Overmeeren.


Sasa Ostoja

Werk: Sasa Ostoja

De tentoonstellingen zijn op de expositie dagen open op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 20.00 uur. Adres: Witteweg, 1797 RS, Den Hoorn, Texel.


Vooraf is er op donderdag avond vanaf 20.00 een vernissage voor genodigden waarbij de kunstenaars aanwezig zullen zijn. Wil je die bijwonen, stuur dan een mail naar hello@heliumtexel.nl.


Voor meer informatie over het Helium Museum en de komende tentoonstellingen, kunt u terecht op de officiële website van Helium Texel. Neem voor persinformatie en interview aanvragen contact op met Rene van Elteren via Whatsapp: 06-1379 5523.

(c) 2023 Stichting Helium Texel

Stichting Helium Texel, Keesomlaan 18, 1791 DC Den Burg, Texel, The Netherlands.

hello@heliumtexel.nl, www.heliumtexel.nl